Ahol a zöld is barna

 Voltál már nyáron fesztiválon? Dagonyáztál Tokajban, a Hegyalján eső után? Vagy a Sziget porától lettél szürke? Ha igennel válaszoltál, nem kerülhetted el a Zöld Udvarokat, amiket Civil Szigetnek is álcáznak. Leggyakrabban napközben várnak Rád lelkes fiatalok, akik elkötelezettséget érezve egy ügy iránt, nemcsak a zenei ínyencségek miatt fesztiváloznak. Környezetvédelmi, állatvédelmi programokat mutatnak be, szót ejtenek a szabad szoftverek előnyeiről vagy a globalizáció hatásairól, a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán játszanak-játszatnak ügyességi játékot, kvízt, kirakót. Képesek főni napon, fázni eső után, kiállítást építeni-bontani, biztonsági őrökkel egyezkedni. 

Kötöznivaló bolondok? NEM! Önkéntesek, akik tudásukat szeretnék átadni a fesztivállátogatóknak, talán Neked is! A Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség fiataljai úgy vélik, „lehet más a kereskedelem”. (Miképpen? kiderül a Nem csak csokoládé című cikkből.) A szövetség mobil kávézója vándorol nyaranta fesztiválról fesztiválra, Tokajból Zánkára, majd a Művészetek Völgyébe. Nem marad ki a Sziget, és a Szegedi Ifjúsági Napok sem. Néha Erdélybe is eljut a csapat.

 

Rendszerint cipekedéssel kezdődik a fesztivál, mert inkább nincs, mint van autó, amely a „menetfelszerelést” szállítja. Nem is baj, hiszen zöldek vagyunk, törekszünk a kisebb ökológiai lábnyomra, amit a tömegközlekedés igénybe vétele jócskán kisebbít. Zöldítés után jön az építés: hálósátrunkat biztosan felverjük. Ha nem aludtunk el a jól végzett munka örömében, jöhet a dekorálás. Megküzdve a nem ragadó ragasztószalagokkal, a mindent elfújó széllel, bevetve minden technikai tudásunkat, plusz a szomszédokét, végre leülünk a sörpad belső oldalára, és máris jöhetnek az érdeklődők.

A felszálló kávéillat sokakat odacsal. Nincs nagyobb öröm, mint találkozni valakivel az előző évi fesztiválról. Ő már kimarad az átfogó bemutatásból. Az újdonságot, a méltányos kereskedelemről szóló könyv kézbevételét azonban nem „ússza” meg, hiszen a megjelent kiadványra mindenki nagyon büszke. No persze, az elmaradhatatlan barna füzet is a méltányosan forgalmazott termékek mellett van. Zsebszótár helyett a Gyakran Ismételt Kérdések című kiadvány válaszolja meg, amit minden új látogató megkérdez, ha mi nem mondjuk el.

Szerencsére napközben ráértek kirakót játszani, közben megtudjátok, hol varrják kézzel a focilabdát, hányan, hogyan élnek meg ebből. A kvízkérdések megválaszolásakor kiderül, melyik ország a kávé hazája; hogy cseresznyének hívjuk a kávé termését; és a méltányos kereskedelemben kétszer háromszor magasabb árat kap a termelő a kávéjáért. Nem árulom el az összes választ, találkozzunk nyáron!

A nyári hónapok gyorsan elrepülnek, jön újra a suli. Önkénteseink egyetemi hallgatók, vagy dolgoznak. Folyamatos kötelezettségeik mellett fordítanak, honlapunkon dolgoznak vagy megint fesztiváloznak, ezt főleg péntek este és szombaton. Bekapcsolódnak oktatási programokba. Nagykövetként iskolákba viszik hírét a méltányos kereskedelemnek, hogy aztán a diákok esszében fogalmazzák meg, mit gondolnak a harmadik világban élőkről.

Sokan a helyi közösségi rendezvényeken megszervezik saját kiállítási standjukat, máris egyre ismertebb lesz az a mozgalom, melynek európai története közel negyven éves.

www.fairvilag.hu

Hozzászólás