Globális nyomornegyeddé pusztul le a világ?

 A természetes vizeknek, például egy tónak adott mértékű öntisztulási képessége van. Ha ennél több szennyvíz folyik bele, akkor nem csupán szennyeződik, de az élővilágnak romlásával az öntisztulás képessége is csökken. Hasonlóan túlzott az emberi létszám is a földön, amely nagymértékű romlást okoz élőterének eltartóképességében. Az emberiség létszáma már bőven meghaladta a 6 milliárdot és évenként több mint 70 millióval nő.  Becslések szerint ez a század közepén 9 milliárd közelében tetőzik. A túlnépesedés szűkösséget, zsúfoltságot okoz, háborúkhoz és hétköznapi erőszakhoz vezet.

 A Föld egyetlen globális faluvá vált, így a kommunikáció, a közlekedés, a gazdaság és hasonló globális hatások befolyásolják mindennapi életünket. A munkahelyeinket elveszíthetjük a szegénységben élő százmilliók miatt, akik éhbérért is hajlandóak jóval több munkát végezni. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a túlnépesedés növeli a világjárványok kockázatát, a környezeti és gazdasági menekültek áradatát, a levegő és az óceánok szennyeződését, a klíma megbolondulást, és a konfliktusgócokat, amelyek érinthetnek minket.A nem kívánt foganások megelőzése mindennél fontosabbá válhat. Ennek megvalósulásában óriási szerepe van a tudatos életformának, amit oktatni kell. A statisztikák azt mutatják, hogy ha a nőknek jogaik és álláslehetőségük lenne és elérhetőek lennének számukra a családtervezési eszközök, akkor már nem lenne népességrobbanás a szegény országokban sem. A nem kívánt foganás egy természeti csapás “szexuális úton terjedő betegség”. Percenként 380 nő esik teherbe, s legalább fele kifejezetten a pár szándéka ellenére. A szegény országokban egy analfabéta nőnek két-háromszor annyi gyermeke születik, mint egy érettségizettnek, ennek az oka pedig a tudatosság hiánya. Ezért a BOCS Alapítvány falusi szegénységben élő lányok iskoláztatását támogatja Indiában.

 Írásomat szeretném John Lennon gondolatával befejezni, mint egy tanulságként arról, hogy milyen fontos az, hogy csak kívánt és pedig önmagukért kívánt gyermekek foganjanak, akik felnőve elmondhatják: szeretőbb szülőket, jobb kort és helyet nem is kívánhattam volna. (Kívánt gyermek- kívánt szülő elv)

                                                                                       

 ”Az emberek kilencven százaléka ezen a bolygón,

 különösen a Nyugaton, egy üveg whiskyből fogant

 egy szombat éjjel, nem a gyermekvállalás szándékával.

 Kilencven százalékuk egy baleset volt- nem ismerek senkit, aki tervezett volna gyereket.”

                                                                                                                (John Lennon)

 

 

Hozzászólás