Szép új műanyag világ…

 A Humusz – Hulladék Munkaszövetség a ne vásárolj semmit napon indította el a Felesleges Áruk Fórumát. Az interneten összegyűjtöttek egy halom kacatot, amikhez kommenteket írhattak a látogatók, illetve osztályozhatják azokat. A giccsekről és fröccsöntött ócskaságokról sok esetben hosszú viták alakultak ki. Cikkemben az igazi „tudattalan vásárló” egy napját fogalmazom meg vízióim és a fórum termékei alapján.

 Az alanyunk legyen mondjuk József, 29 éves vállalkozó, csak úgy egyszerűen vállalkozó, többet nem szabad tudni, ha lenne gyereke, akkor ő is az iskolai naplóba apja foglalkozásaként azt diktálná be, hogy vállalkozó. Józsefnek viszont nincsen gyereke, mert örök fiatalságát éli, hiszen ilyen felelősségvállalást nem szabad elkapkodni, mondja Ő. Emberünk kora gyermekkorát a gulyásszocializmus végén élte, így egyszerre szocializálódott a KGST- és lengyelpiacok giccses fröccsöntött termékei között és a nyugatról már néha beszűrődő ócskaságok között, amiket ott nem tudtak eladni, nekünk viszont mégis csak a nyugat terméke volt, akkor is, ha csak kis papírban nagy … volt. Életében ezt az űrt már a KGST és az egyéb szocialista termékek helyett a kínai műanyagcsodák töltik ki. Van igazság a „pszichomókusok” elméleteiben, miszerint az embert gyermekkorában ért hatások meghatározóak lehetnek egész életére. Józsefnél is ezt tapasztaljuk, hiszen gyermekkorában nem kaphatta meg a giccseket, így most a vállalkozásból származó pénzből megvalósítja gyermekkorának álmait.
 

Jó reggelt József! Megcsörren az éjjeliszekrényen a sokfunkciós óra, amiből ugyan használni nem használ József sokat, mert hiába a meteorológia állomás, Őt reggel, mikor kómásan kikecmereg az ágyból, legkevésbé a celsiusok és higanymilliméterek érdeklik. Örül, ha kitalál a konyhába, ahol némi bóbiskolás után előkészíti a bajnokok reggelijének kínai változatát. Zacskós kenyér kerül  elő a komódból, és József bepattintja azt a halálfejes kenyérpirítójába, amiből a folyamatok végén egy olyan kenyérszelet ugrik elő, melynek a közepén egy halálfej díszeleg. József mindig elégedett, mikor ezt meglátja, mert mindig tudatosul benne, hogy milyen franyó gyerek. Előveszi az LCD-tévés hűtőből a tejesdobozba csomagolt vodkát, melyet úgy húz meg, mintha valóban tej lenne benne, hiszen Józsefnek már egy ideje a vodka az anyateje. Na azért az egészséges életmódnak is kell adni, ezért előkapja az almapucolóját is, mely leginkább egy esztergagépre hasonlít, titkon azért szereti ezt József, mert minden reggel tudatosul benne, hogy még mindig megy neki a piszkos munka is, hiába vállalkozó. Ekkor kinyomja a Pamela Anderson formájú CD-lejátszót, nyugalomra van szükség, hiszen a nap legértékesebb pontja következik. Elballag a hi-tech mellékhelyiségbe, ahol mikor helyet foglal, az árnyékszéken női hang szólítja meg, és megkérdezi tőle, milyen „történelmi jelentőségű” nagy tettet kíván elvégezni ez a 15 perc alatt. A program indul, József pedig megnézi az e-mailjeit a kétbetűsbe szerelt számítógépen, majd bekapcsolja a napkeltét a szintén integrált LCD-tévén, mert olyan megnyugtatóan szuszog Verebes, hogy ihletet ad a dologhoz. Munkába indulás előtt József még kifarag néhány ceruzát kedvenc hegyezőjével, ugyan évek óta nem írt már kézzel, de imádja a horror hegyezőt, hiszen buli, hogy a baba szemén kell átszúrni a ceruzát, és a száján adja ki a forgácsot. Emberünk még beteszi a táskájába a 86 funkciós svájci bicskáját, mert ki tudja, mikor lehet rá szükség, nem csoda ez a ragaszkodás, tinédzserkorát meghatározta a McGywer tévésorozat. Majd lesétál luxus terepjárójához, amivel a városon kívül még sohasem járt, de mégis egy terepjáró igazán vadító, ráadásul az 5000 köbcentis motort jól lehet bőgetni a piros lámpánál, a benzin nem számít, olcsón szerzi kéz alatt, tehát a 15 literes fogyasztás senkit nem érdekel. Az autóban mini tévé és DVD-lejátszó is van, hátha a dugóban sokat kell sorban állni. A megerőltető másfél órás munkát természetesen az éttermi ebéd követi, majd az ebédidő leteltével József átsétál a szembeni bárba, ahol napjának maradék részét tölti, majd hazaesik és már csak arra van ereje, hogy a masszírozós vákuumágyába beessen, a zenélő kispárnára ledöntse a fejét majd betakarja magát kedvenc színésznőjét ábrázoló világítós paplanjával. József rendszerint egy szép új világról álmodik, ahol minden színes és fröccsöntött, és a műszálas szövet drágább a legjobb kasmírnál is. 

http://www.kukabuvar.hu/faf

 

Hozzászólás