Elgondolkodtál azokon a dolgokon, amiket a Globlight-ban olvastál?

Szeretnél tenni valamit? egy élhetőbb, igazságosabb világért – a környezetért és az emberekért?

Az alábbiakban pár ötletet olvashatsz arról, hogy hol kezdheted.
Ezek nem kész receptek, csak az első pár lépést villantják fel. A többi már a Te fantáziádon, vállalkozó kedveden és kreativitásodon múlik. Az újságban globális problémákról olvashattál. A világméretű társadalmi mozgalmak, az aktivisták jelszava:

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Mit is jelent ez? Nagyjából azt, hogy az a rendszer, amiben a problémák okait és a tevékenységeink következményeit mérlegelnünk kell globális, de a megoldáshoz vezető út a konkrét, kézzelfogható helyi cselekvésen át vezet.

Milyen helyi cselekvés legyen az?
A saját, egyéni életmódod megváltoztatása lehet az első lépés. Innen sugározhat ki a hatásod a családodban, a barátaid között, a lakóhelyeden, az iskolában vagy később a munkahelyen vagy az egyetemen. Gandhi is mondta: „Te magad légy a változás, amit a világban látni akarsz!”
De mit tehetsz még az egyéni változáson túl?

Nézzük az iskolát!

Ha érdekelnek azok a témák, amelyekről itt olvastál, és szeretnél róluk többet megtudni, akkor próbáld meg bevonni a tanárokat: ők határozzák meg, hogy mi folyik az órán, így akár ezekről a témákról is tanulhattok a formális, tantermi keretek között.
Számos civil szervezet segíti oktatási segédanyagokkal az iskolai szemléletformálást (kiadványok, tesztek, írásvetítő fóliák, filmek): a Te dolgod „mindössze” az, hogy a tanáraidat összekapcsold ezekkel a szervezetekkel. Előfordulhat, hogy az iskola pénzhiányra hivatkozva elhárítja az új tananyagok beszerzését. Tudd, hogy a civilek által közreadott anyagok egy része eleve ingyenes, de ha mégsem, kérhetsz segítséget szüleidtől is. Általában pár ezer forintos tételről van szó, egy jobb módú család megengedhet ennyit magának, hogy aztán egy egész évfolyam vagy iskola tanuljon segítségével ismereteket.

Álljon itt néhány szervezet és csoport, akik oktatócsomagokkal vagy vendégelőadásokkal, önálló programokkal tudják támogatni a tanulásotokat egyes témákban:

Hulladék Munkaszövetség: hulladék – http://www.humusz.hu/oktatas
Energia Klub: energia, éghajlatváltozás – http://energiaklub.hu/hu/ismeretek/oktatas/oktatocsomag/
Tudatos Vásárlók Egyesülete: tudatos vásárlás – http://tve.hu/tevekenysegeink/kiadvanyok
Kompasz képzők: emberi jogok – http://mobilitas.hu/kompasz/kepzok
Zöld Fiatalok: globális ügyek – http://zofi.hu/workshopok/
Fauna Egyesület: állatvédelem – http://www.fauna.hu/hu/edu/courses/index.html
Gaja Egyesület Székesfehérvár: lokális környezetvédelem – http://www.gajaegyesulet.hu
BOCS Alapítvány: Népesedés- http://www.bocs.hu
Méltányos Kereskedelem Szövetség: Fair trade – www.fairvilag.hu

Az is lehet, hogy az órai munka nem annyira mozgatja meg a fantáziádat, vagy csak egyszerűen többet szeretnél ennél tenni. Gyűjtsd össze a társaidat, barátaidat, akik szintén érdeklődnek ilyen ügyek iránt és szervezz egy csoportot!

Legyél Te is aktivista!

Az aktivizmus egyik alaptevékenysége a „standolás”.
Szinte bármilyen rendezvényen – iskolanapon, városi sportrendezvényen, majálison, kolbász- vagy pörköltfesztiválon, egyéb sátoros ünnepen – állíthattok standot, vagy akár önállóan is kivonulhattok valamilyen forgalmas közterületre. Szükségetek lesz egy asztalra, esetleg egy pár székre vagy padra, egy-két látványos molinóra vagy transzparensre és sok-sok kiadványra, szórólapra, matricákra és hasonlókra. A standolás lehet valamilyen tiltakozás, ellenkampány része, de lehet egy pozitív kezdeményezést népszerűsítő információs pont is. A stand remek hely és alkalom arra, hogy szóba elegyedj az emberekkel. Az ilyen beszélgetések erejét, fontosságát nehéz túlbecsülni. Rengeteget tanulhattok belőle – Te is és ők is.
Különböző eszközökkel segítheted azt, hogy az emberek megálljanak és egy ideig ott maradjanak a standnál. Kérdőívekkel, aláírásgyűjtéssel, véleménykutatással bevonhatod őket a munkába. És hogy honnan a sok szóróanyag és információ, amivel feltöltöd a pultot?
A civil szervezetek többsége rengeteg tudást és energiát fektet abba, hogy ilyen szemléletformáló kiadványokat létrehozzon. Ők lesznek a legboldogabbak, ha megkeresed őket és lelkes fiatal önkéntesként terjeszted az anyagaikat.

Ezek tehát csak az első lépések. A továbbiakhoz is biztosan megkapod majd időben a segítséget. A lényeg az, hogy örömödet leld abban, amit csinálsz, még ha olyan nagyon „komoly” dolgokról is van szó, mint az emberi civilizáció megmentése… :-)

Amikor Ralph Nader-től, az amerikai elnökválasztások zöld jelöltjétől egyszer megkérdezték, hogy miért lett aktivista, azt mondta:
„Mert szórakoztatóbb, mint TV-t nézni.”

Hozzászólás